Bröd, det bakar vi ju en hel del av. Tänkte att jag ska dela med mig av ett recept på ett bröd som är superenkelt att göra och gott att äta till frukost.
Lättbakat bröd
6–8 bitar
Det mjuka och saftiga brödet jäser endast en gång direkt i formen.
25 g jäst (½ pkt)
3 dl vatten, fingervarmt
1 tsk salt
1 msk rapsolja
7–8 dl vetemjöl
Gör så här:
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig, lätt kladdig deg.
2. Strö vetemjöl ovanpå degen så den inte fastar i händerna. Tryck ut degen i en form, ca 25 cm klädd med bakplåtspapper (en fyrkantig form går också bra) med mjölade händer.
3. Låt degen jäsa i ca 1 timme. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Sänk värmen till 225 grader och grädda brödet mitt i ugnen i 13–15 min.
5. Lyft upp brödet ur formen, i papperet och låt det svalna under en bakduk.