Mat är något vi alla behöver och ofta är det en utgift som kan dra iväg en hel del. Men det går att göra något åt saken, genom att lära sig handla förnuftigt samt laga billig mat. Med billig mat menar jag nu inte att du ska käka nudlar 5 dagar i veckan. Planering är en viktig del i det hela, att stå i affären, hungrig och inte veta vad det ska bli till middag gör att det kan bli dyrt!
För att kunna göra bra, billig mat så gäller det att du redan planerar inköpen, hemma i lugn och ro. På samma sätt kan du tänka med betting, klicka här för läsa mer. Gör en veckomatsedel för varje vecka och utgå från den då du handlar. Det genom att skriva en inköpslista över vad du behöver för att laga den mat du bestämt att du ska äta. Du slipper då från det där med att småhandla. För går du in i affären varje dag, så riskerar du att köpa med en massa onödigt, varje gång! Det kan bli dyrt det med.
En annan sak du ska göra, eller inte göra, släng inga rester! En del går att använda som matlåda, andra saker kan göras om till en helt ny rätt.
Vad du stoppar i korgen är ju även avgörande för vad det kommer att kosta. Om du drar ner köttkonsumtionen så gör det en hel del för plånboken så väl som att det är bra för miljön och klimatet. Testa på att äta vegetariskt några gånger i veckan. Dryga ut maträtter med bönor, kikärtor och linser. Det är även bra att handla efter säsong.
Håll också utkik efter rabatter då du är i affären. Det kan vara kort datum eller att det är extra pris just nu på en viss vara. Sedan är det bra att satsa på affärens egna varor, som ofta är billigare alternativ till det du kanske brukar köpa. Det mesta är bra, men läs alltid på innehållsförteckningen och jämför så att du inte får sämre kvalitet.
Som vi sa, släng ingen mat då du kan göra mat igen på det eller ha som matlådor. Men det innebär även låta bli slänga varor för att du "tror" de är dåliga. Maten har allt som oftast längre hållbarhet än vad man tror och många av sakerna frysas. Det går till exempel utmärkt att frysa ägg, grädde, vitlök. Mjölk kan också frysas, om du bara ska ha det till matlagning.
På nätet finns det en bra sida, som satsar på att erbjuda recept där varje portion kostar 10 kronor eller mindre. Sidan heter just UnderTian. Jag har valt ut två rätter från dem att dela med er här. Men vill ni ha fler recept, besök då deras sida.
Pajdeg
2 dl grahamsmjöl
2 dl vetemjöl
0.5 tsk salt
1 dl rapsolja
2 msk växtbaserad mjölkdryck
Pajfyllning
2 dl torkade belugalinser
alternativt 2 dl torkade gröna linser
2 st vitlöksklyftor
2 tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver
1 st chili
3 msk tomatpuré
0.5 st grönsaksbuljongtärning
1 dl fryst majs (majs på burk går också bra)
Topping
2 dl creme eller havrefraiche
1 st stor bit grillad paprika på burk
1 tsk sambal oelek
2 dl riven ost
1 st tomat
Sätt ugnen på 200 grader.
Koka belugalinserna i separat kastrull, i rikligt med vatten. Låt koka tills de är mjuka, ca 25-30 min. Häll av vattnet och låt svalna.
Gör pajskalet genom att blanda mjölsorterna och saltet. Slå på oljan och mjölkdrycken och blanda väl. Krama ihop med händerna till en liten klump som du sedan trycker ut en pajform. Nagga degen med en gaffel och förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen i ca 5 min.
Gör fyllningen: Hetta upp en stekpanna med olja. Fräs spiskummin och låt paprikapulver i oljan. Hacka chili och vitlök och fräs med kryddorna till mjuka. Slå på linserna och majs och låt fräsa med. Rör i tomatpuré och eventuellt lite vatten om du behöver späda ut lite. Det ska vara mer som en röra än som en sås. Smula i buljongtärningen.
Mixa creme fraiche med den grillade paprikan och sambal oelek.
Lägg linsröran i pajskalet och slå över paprika-fraichen. Strö riven ost över.
Toppa med en skivad tomat.
Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
Ingredienser
4 port överblivet, kokt ris
1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
100 g champinjoner
1 dl grovhackad, inlagd, grillad paprika
1 msk gul curry
1 st grönsaksbuljongtärning
5 dl kokta svarta bönor
alternativt 2 dl torkade svarta bönor som du blötlägger och kokar själv
2 dl växtbaserad grädde
1 st banan
ev. lite ost att strö över
Olja att steka i
Svartpeppar/chili/sambal oelek efter smak
Sätt ugnen på 225 grader.
Finhacka lök och vitlök, skiva champinjonerna tunt och grovhacka paprikan . Stek på medelvärme tills löken är mjuk. Tillsätt curry och buljongtärning. Rör tillsist ner de kokta svarta bönorna. Smaka av med peppar eller chili/sambal oelek efter smak.
Lägg det kokta riset i en ugnsfast form. Bred över lök och bönblandningen. Häll över grädden. Skiva bananen i slantar och lägg på toppen. Strö ev över lite ost.
Grädda i mitten av ugnen ca 20 min eller tills att gratängen fått fin färg.