Om du vill lyckas riktigt bra med att baka matbröd så som limpor och frukostbullar samt även vetebröd som bullar och vetelängder så finns det en del saker att tänka på. Tänkte dela med mig av bra tips, så att du kan baka på och äta gott, när du än känner för det. Kanske äta en nybakad bulle samtidigt som du använder en casinobonus, läs mer här om det. När du ska baka, se till att du har gott om tid, samt rätt saker hemma.
Något många gör misstaget med är att de använder för mycket mjöl. Genom att inte ta för mycket så får du ett luftigare, saftigare och godare bröd. Så eftersträva alltid efter att använda så lite mjöl som möjligt. Det är bra att mäta upp mjölet, Bäst är det att väga det för att få exakt den mängd du behöver.
Du ska INTE mäta upp mjölet genom att gräva med decilitermått i mjölpåsen. Då blir mjölet packat och du kommer ta alldeles för mycket mjöl vilket leder till hårt kompakt bröd som inte heller jäser särskilt bra.
Ofta använder man jäst när man ska baka. Det viktigaste att tänka på här är att inte döda jästsvamparna. Det undviker du genom att ha degvätska som max är än 37°C för vid 40°C dör jästsvamparna och ditt bröd kommer bli platt och kompakt.
Ett vanligt fel många gör att inte rör om i degvätskan när man värmer på den så att det blir för varmt i botten utan att man märker det och sedan när man häller över degvätskan över jästen så dör den.
Skulle degvätskan bli kallare än 37°C gör inte så mycket men jästiden förlängs så man kan behöva lägga på en hel del tid på jäsningen.
Att veta huruvida degvätskan är 37°C eller inte, kan enkelt tas reda på. Stoppa ner ditt finger i vätskan, känns det varken varmt eller kallt, utan bara blött så är det rätt temperatur. Sen går det så klart att använda termometer.
När man talar om degvätska så är det den vätska man har i sin deg. Bulldegar brukar ha degvätska i form av smält smör och mjölk och i många matbröd är det olja och vatten eller kanske bara vatten eller mjölk.
När du köper jäst så kommer de i små paket, där ena har blå text och den andra har röd text. Den med röd text är jäst för söta degar så som bulldeg och matbröd där det ingår en del socker, sirap eller honung. Jästen med blå text är för matbröd som inte innehåller mer socker, sirap eller honung än att det "äts upp" av jästen.
Det enklaste sättet att kolla om brödet jäst lagom är att trycka lätt med ett finger. Höjer sig degen snabbt tillbaka är det lagom jäst. Under tiden du väntar på att din deg ska jäsa, testa att spela på ett casino. På https://www.casinokollen.com/ kan du läsa om flera olika.
Hur lång jästid det är beror på vad du har för temperatur i rummet där brödet jäser. Ju varmare det är desto fortare jäser det. Se till att lägga en handduk ovanpå bunken för att skydda degen mot drag och uttorkning.